We merken steeds meer dat we van het gas afgaan door de huidige oorlog in Oekraïne en de energietransitie. Steeds meer mensen stappen over naar elektrisch koken, koken met inductie of keramisch. Maar wat is het verschil?

Het verschil tussen keramisch koken en koken met inductie zit in de methode van het opwarmen. Bij koken met inductie warmt alleen de bodem van de pan op, waarbij met keramisch koken een hele kookzone moet opwarmen. Het grote verschil is ook dat je bij koken met inductie direct kunt beginnen waarbij met keramisch koken de kookzone en daardoor je pan eerst moet opwarmen. Ook is het zo dat je bij inductie een extra beveiliging hebt. Als je namelijk geen pan plaatst op de kookzone warmt de inductieplaat ook niet op. Bij keramisch koken kan dit wel.

Voordelen van koken met inductie:

  • Het is een stuk veiliger want alleen als je een pan plaatst warmt een kookzone op
  • Het is duurzamer en zuiniger dan keramisch koken of koken op gas
  • Het is efficiënt omdat verhitting direct begint na het plaatsen van een pan
  • Het is in the long run goedkoper
  • Het is makkelijk schoon te maken en te onderhouden

Welke fase heb ik nodig met koken op inductie?

Daar moet je inderdaad even goed opletten. Naast de vraag of je huidige pannen geschikt zijn voor inductie is de belangrijkste vraag of je aanpassingen moet doen aan je fases. Beschik je namelijk niet over de juiste aansluiting is het ook niet mogelijk te koken op inductie. Er zijn met inductiekookplaten drie verschillende fases die gebruikt worden.

1-fase (normale stekker)

Dit zijn inductiekookplaten die één of twee kookzones hebben. Let hier dus goed op. Voor gebruik in een camper of buitenshuis is dit een prima oplossing. De 1-fase kookplaten zijn makkelijk om mee te nemen daar het een wat kleinere kookplaat is en niet veel ruimte in beslag neemt. Er zijn ook inductiekookplaten die beschikken over vier kookzones maar hou er dan rekening mee dat niet alle vier de zones op volle kracht kunnen werken. Een voorbeeld van zo’n kookplaat is de Inventum VKI6010ZWA.

Beschikbaar bij

bol.com (€129)